Spelmansstämma i Loskälva 12 augusti 2023

Spelmansstämma i Loskälva. Det var ännu en ny upplevelse för mig att delta i en stämma som tillhör de mindre stämmorna i Uppland. Men inget säger att det behöver var dåligt – snarare tvärtom! Loskälva bjöd på många och spännande överraskningar denna lördags eftermiddag! Stämman inledes med kulning som de båda skönsjungande damerna Bitte Granlund och Moa Sjölander stod för. Stämman fortsatte sedan med allspel, Scenframträdanden där jag passade på att spela lite säckpipa för stämmodeltagarna. Stämman fortsatte sedan med buskspel och fika. Senare på eftermiddagen förflyttade vi oss till Loghärads kyrka där stämman fortsatte. Ingångsmarsch/utgångsmarsch och spel i kyrkan med stämmodeltagare. Vi bjöds sedan på en konsert med storspelmännen Martin Björklund fiol och Einar Zethelius nyckelharpa. Det lokala bandet “Lotuna stämband” framförde en lokal “Lovestory” som var väldig kul med lokala skämt och musikaliska inslag. Många av låtarna och sångerna de framförde hade jag inte sjungit eller spelat sen jag var ungdomskursledare i Uskavi norr om Nora på 80 och 90-talet. Kursen var till  för folkmusik-intresserade ungdomar från Örebro län och vi sjöng väldigt mycket på ungdomskursen. Sånger som Lotuna stämband” framförde var bl.a. – Jag är bjuden upp på bal, Gräs, Jag kruser ej för mamma, etc. Det var en historia som de diktat ihop med lokal anknytning till orter runt Loskälva och Estuna. Det var en riktigt kul och skämtsamt föreställning vi fick höra.

 

 

 

 

Allt detta fick man uppleva under stämman i Loskälva och i Lohärads kyrka! Allt var gratis utom fikat som du fick betala en slant för utom spelmännen som bjöds på fikat om du var med och spelade. Precis som under den gamla goda tiden när jag var en ung spelman! Jag gillar spelmansstämmor där alla är med och bidrar på något sätt. Bild vänster: En lite äldre spelman idag 47 år senare!

 

 

 

Buskspel

 

 

 

 

 

 

Vänster bild: Einar och Martin spelar i Lohäradskyrka. Högerbild: Allspel i kyrkan där vi spelade både in och utgångsmarsch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.