TrettondagsSpelträff hemma hos Anders Norudde på instrumentalsjukhuset Folk at Heart 6/1 lördag

Trettondags Spelträff

TrettondagsSpelträff hemma hos Anders Norudde på instrumentalsjukhuset. Vi kände för att spela lite Karlskoga låtar nu när det nya året var i sin linda.Det var Per Saxholm som var sugen att spela. Per hade kommit på en massa låtar efter Gösta Holmstran som han gärna ville spela för mig och Anders. Jag tog bussen in till Karlskoga och Per hämtade upp mig vid busstationen i Karlskoga. Vi fikade och snackade om hur vi skulle lägga upp fortsättning av dokumentationsarbetet av Pers låtskatt. I dags läget har vi totalt 441st låtar som är inspelade med Per Saxholm. Jag har en idé om att de olika spelmännen som han nämt under alla inspelningar vill jag intervjua Per om spelmännen. Jag vill få fram lite fakta om spelmännen det som Per vet. Sen ska jag sammanställa alla intervjuer. Jag kommer att få hjälp av min fru Kerstin att göra frågor samt hur alla intervjuer sen ska kunna sammanställas på ett bra sätt. Det känns skönt att jag får hjälp med det arbetet.

Sen drog vi ner i källaren till Instrumentalsjukhusets hjärta där Anderes hjälpte mig med en stråke som pajat. Anders lagade stråken och jag spelade in Per Saxholm. Jag spelade in 10 st låtar som Per hade efter Gösta Holmstrand. En bra arbetsfördelning för jag skulle med en buss hem 19:10 till Örebro. Vi hade några timmar på oss men ack så värdefulla timmar. När stråken var klar fortsatte vi att spela tillsammans alla tre. Tänk vad mycket låtar Per lärt ut till Anders och mig. Vi har hållit på med detta dokumenterande av Per i nu över 6 år. Vi har också planerat att åka ner och besöka Thore Nilsson 88 år traditionsbärare från Bjurtjärn men som numera bor i Påarp i Västergötland. Det kommer vi att jobba på nu i vinter och vår att besöka Thore. Vi hann också med att spela in en film på oss alla tre när vi spelar. Det ingår i dokumenteringen av Karlskoga och den östvärmländska folkmusiken att få lite live filmer med tillarkivet. Jag har många filmer kanske ett tretiotal filmer. Vet inte riktigt exakt. När kl. var 19:00 så sa jag hej till Anders och Per. Per o Anders skulle käka pizza och jag skulle åka in till Örebro och lyssna på lite mera musik på Folk at Heart. Jag hade bespetsat mig på att lyssna på två jäntor från Norge som spelade hardingfela och flatefela. Jag gilla den norska folkmusiken och hur de lyckas få en helt annan klangbild i sina stämmor än vad jag är van i att höra i den svenska folkmusiken.

 

Fick en länk av Anders till Runes musik där du hittar info om Spel-Kula ifrån Älvhyttan

 

Långdans efter Aina Liljebjörn Filipstad som Per Saxholm lärt sig av Aina Liljebjörn.

Reaktioner på långdansen från Facebook

Fick reaktioner på Facebook om att det finns en tex till denna melodi.

Ingrid Jonsson

Denna låt efter Aina är en variant på en dryckesvisa ifrån Tangnäs säger Ingrid Jonsson.

Kay Isacsson

Kay Isacsson har en annan text till melodin:

Och vem skall denna supen tillhöra
min vän så god
Jo den ska du NN hava i lustigt mod.
Det lutar så till drick drick som du vill
tre kappar å rad så kommer där
alls inget klander åstad.
Förutom buller och utan bång
skall denna skålen nu hava sin gång
till ljusan dag.

 

Folk at Heart lördagen den 6/1-2024

Jag träffade Kerstin min fru och Carina. De hade varit där i några timmar så vi kände alla att det var dags att äta något innan vi skulle fortsätta att botanisera i programmet. Efter maten gick jag runt själv och lyssnade lite här och var men innan 22:00 så ställde jag mig i kö utanför hotellrum nr 125. Där skulle Ester & Astrid spela på sina hardingfelaor och flatefelor ( =fiol i Sverige). Jag gick in 5 minuter innan och små pratade med tjejerna som satt och stämde sina hardingfelor. Konserten drog igång och Astrid och Esters hardangerfelor började klinga och fyllde rummet med glasklara toner. Det var som att hamna i en musikYoga. Lugnet spred sig i rummet. Det var värt att åka in från Karlskoga till Örebro för att lyssna på Astrid & Ester. Dessa två damer skulle jag vilja höra mer av i framtiden. Kul att ni bägge tog er från Oslo till Örebro föra att spela er vackra norska folkmusik! Tack!!

YouTub-film på Ester & Astrid när de spelar en Springleik ef. Kristen Nakjen.

YouTub-film på Ester & Astrid när de spelar en Springleik ef. Kristen Nakjen.

Efter Astrid & Ester så var det jam på 1:a våningen. Jag träffade Kajsa Zetterlund, Jeanette Andersson och Nina Hellström som satt och jammade. Det blev värmlandslåtar med kort 3:a som skulle spelas. Det är tydligen väldigt populärt att spela alla väst Värmländska låtar med kort 3:a idag. För 40 år sedan spelade Mats Berglund, Magnus Thörnblad med flera de väst Värmländska låtarna med kort 1:a. Och all de gamla gubbarna förfasade sig över det. Nu är jag gammal men jag förfasar mig inte över de korta 3:orna. Det är bara att man kan spela samma låt på så många olika sätt. Det dansas också olika till de korta 1:orna o korta 3:orna. I västar Värmland har de norska och svenska folkmusiken vandrat över gränsen. Mats Berglund brukar säja att “Älgen vet inte var gränsen går mellan Norge och Sverige”. Så är det även med musiken i gränstrakterna mellan Norge och Sverige.

Efter jammet så kände jag mig väldigt nöjd med Folk at Heart. Så jag, Kerstin och Carina  klädde på oss och gick ut i kylan (-17 grader). Carina gick hem och Kerstin och jag tog buss nr tre till universitetet och gick sen hem. Det snurrar mycket i huvudet efter alla intryck som jag fått ifrån Folk at Heart 2024. Hoppas att det blir ett Folk at Heart 2025! Den som lever får se!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.