Jobbar med att hitta Roslagslåtar till säckpipan

Inledning

Jag har suttit och gått igenom alla låtar som vi lärt oss ca. 80 st. Jag har letat efter låtar som passar att spela på min svenska säckpipa. Spelledaren Martin Björklund har frågat mig om jag skulle kunna ta fram några låtar som spelmanslaget kan spela tillsammans med mig på den svenska säckpipan. Så nu när jag är hemma i Örebro så har jag mer tid att gå igenom noterna som vi fått i laget. Hittills har jag hittat 3 låtar alla är polskor. 1. Polska efter Alfred Eriksson Västernäset Väddö, 2. Polska efter Nisse Nordström “Gammal Roslagspolska”, 3. Polska “Sven Donats glömda polska”. En bra början tycker jag.

Jag har inte behövt göra om så mycket i dessa polskor. Så nästa utmaning för mig blir att hitta bra låtar som jag kanske kan spela en eller två repriser av.  Eller också ska jag hitta polskor som jag kan göra om så de passar säckpipans tonomfång. Vi får se var vi hamnar. Jag har lagt ut låtarna på YouTub så att länkarna kan läggas ut på Roslagens spelmanslags Facebook-sida. Sen finns det en finess på YouTub där du kan gå in på inställningar och höja eller sänka tempot utan att förlora tonarten. Det lärde Martin B mig när jag började spela med Roslagens spelmanslag hösten 2022.

 

 

 

Polska efter Alfred Eriksson Västernäset Väddö i Roslagen säckpipversion utlärningsfil. Min tolkning av låten.

Polska efter Alfred Eriksson Västernäset Väddö. Enligt Birger Björnerstedt var Alfred Eriksson från Västernäs Väddö. För det var där han bodde och verkade som spelman, även om han var född i Älmsta. Utlärningsfil till Roslagens spelmanslag. 2x Säckpipsol, 1x Fiolsolo och ett varv av arret på slutet.

 

Polska efter Nisse Nordström “Gammal Roslagspolska” Säckpipversion utlärningsfil. Min tolkning av låten.

Nils (Nisse) Nordström, född 25 juni 1921 i Bladåkers socken, död 29 april 2015, var en nyckelharpsspelman.

Han växte upp i torpen Tunglunda och Mosstorp som ett av sju syskon. Vid 12 års ålder beställde han en fiol från Åhlén & Holm och fick lite hjälp att lära sig hantera den. Inspiration, och så småningom samspel, blev det med Grop-Gustav på dragspel och Albert Jansson på fiol.

Vid 19 års ålder började han som bergsprängare i Dannemora gruvor. Där kom han ofta att spela med spelmännen i trakterna kring Österby bruk, Albin Wallin med sönerna Ceylon och Henry, Gustav Jernberg med sönerna Herbert och Anton. Senare spelade han också med Karl Sahlström, Eriks äldre bror, och bröderna Ivar och Curt Tallroth. 1957 erövrade han Zornmärket i brons.

1960 flyttade han till Upplands Väsby. Han hade bestämt sig att sluta spela och sälja sin fiol, men han övertalades att byta fiolen mot en nyckelharpa istället. Han tog Zornmärket i silver och blev riksspelman 1974. Han blev den förste att få anställning som kommunal folkmusiker på heltid 1978, och spelade mycket på skolor, daghem, sjukhus och bibliotek. Genom åren blev det många resor, både inom- och utomlands, både för spelningar och spel till folkdansare. Han hade många elever, och i drygt 30 år spelade han med Ann-Christine Granfors, som förvaltar hans låtar. Han belönades med Zornmärket i guld 2013. Källa Wikipedia.

 

Polska “Sven Donats glömda polska” Säckpipversion utlärningsfil. Min tolkning av låten.

Sven Donat, tidigare Ingemarsson, född 3 november 1755 i Trästen, Vislanda, Kronobergs län, död 29 september 1815 i Ormesberga, Kronobergs län, indelt kopral och spelman. Donat komponerade och nedtecknade flera polskor och andra låtar i en notsamling, som nu finns i Svenskt visarkiv.

Han föddes i byn Trästen i Vislanda. Han blev soldat före 1784 på soldattorpet Källelycke under Höreda Norrgård i Ormesberga socken. Han blev 1791 befordrad till korpral. Den 23 juni 1794 blev han avskedad från sin tjänst som korpral.

Han gifte sig 28 maj 1792 med pigan Annicka Jönsdotter (1761–) från Höreda Norrgård. De fick tillsammans barnen: Sven (1791–1793), Peter Jacob (1792–), Stina (1795–) och Sven (1797–1873).

Artister som senare spelat Donat är bland andra Pelle Björnlert och Johan Hedin. Källa Wikipedia.

 

Schottis efter Pel Pers-Jan Svartnö. Min tolkning av låten.

Hugo Alfvén har tecknat ner låten efter Pel Pers Jan. Upptecknad sommaren 1894 i Harängen på Eknö. Källor torde vara spelmännen Pel Pers-Jan (Johan Gustav Pettersson) Vetterehaga och Erhard Lennman Svartnö. Första reprisen använde han senare i sin välkända “Roslagsvår”. Ljudfilen nedan tolkar jag låten på svensk säckpipa och fiol. två spelkompisar till mig som spelar durspel har gjort om låten till en tre reprisers låt och spelas enl. följande: AA,BB,A,CC,A = 1x.

Orginallåten som bra har två repriser och låter enligt följande YouTube-klipp nedan som Martin Björklund spelar. Martin är spelledare för Roslagens spelmanslag.

 

“Väddövalen” av Eira Norin. Min tolkning av låten som jag spelar på Svensk säckpipa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.