Polska som Lena lär ut

Idag när jag öppnade min mejl på morgonen blev jag verkligen överraskad och glad. Lena från Roslagens spelmanslag hade skickat en ljudfil till Hans och mig på en låt som Lena lärde Hans och mig i höstas. Vi träffades för att spela hemma hos Hans och Bitte i Lohärad som ligger norr om Norrtälje. Kvällen ägnade vi oss åt att lära känna varandra, spela och ha kul ihop. Det kan vara lite svårt att lära känna varandra när vi bra en gång i veckan i en timme och en halv timme träffas och spelar i Roslagens spelmanslag. Det har för mig varit berikande att bara få träffa Hans och Lena! Roligt att lära känna varandra lite mera

Tack Lena för låten! Det värmde nu i denna vinter som inte bestämt sig för om det är vinter, vår eller höst! Vi kommer att ses mer när jag väl är på plats i Roslagen till våren i april, maj 2024.

Har lagt in den låt som jag lärde ut till er.

Polska efter Jonny Schönning från Skog i södra Hälsingland. H-moll

YouTube-klipp, polska efter Jonny Schönning från Skog södra Hälsingland

Polska efter Viktor Gustavsson Vattrangi “Glädjensblomster”.

Beskrivning var Vattrangi ligger.

Norr om Filipstad på vägen mellan Gåsborn och Fredriksberg Ligger Vattrangi. Åk norr ut från Gåsborn ( inte över Rämmen) åk förbi Älvsjöhyttan sen mot Frederiksberg/Säfnäs. Vattrangi ligger i en dalsänka där vattendragen kommer nära bebyggelse. Vattrangi betyder ett ställe med mycket vatten nära inpå bosättningarna.

Musik i de tre landskapen

Ja, det är ju som ett eget Bergslagsområde där folket från de tre landskapen flitigt rört sig över gränserna så även musikledes! Man kan säga att Grythyttan-Hällefors-östra Värmland-södra Västerdalarna musikaliskt hör ihop och att såväl musiker som deras traditioner mött varandra.

Om spelmanen Viktor Gustafsson

Sonja Green Vattrangi (spelman/kvinna ) berättade för Per Saxholm att när hon på somrarna besökte sin farbror Viktor Gustafsson så hörde hon deras musik; ibland kom de från Skarbåghalla också på trampcykel.  Förmodligen ättlingar till Skarbåg-Olle, då han var jämgammal med Lejsme-Per.

Viktor spelade fiol och klarinett (gammaldags träklarinett).  En del säger att han hade en spelpipa som kom från en pôse, alltså en säckpipa. Men han hade bara själva spelröret.  Men det säckpiperöret har dom väl inte hittat ännu, och Sonja talade bara om fiol o klarinett.

Källa: Min spelkompis Per Saxholm Karlskoga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.