Två nya schottisar att lära sig till nästa vecka i Roslagens spelmanslag

  1. Två nya schottisar har Martin skickat ut till Roslagens spelmanslag idag på den interna Facebook-gruppen. Dessa två schottisar har Hugo Alvén tecknat ner 1894 Harängen på Eknö. Den andra schottisen i inlägget är en välkänd schottis som det finns en text till: “Johansson hör du gökarna…..”. Låten kallas för “Roslagsvår”

Noter till Schottis efter Pel Per-Jan Svartnö 1

Källor torde vara spelmännen Pel Pers-Jan (Johan Gustav Pettersson) Vetterhaga, och Ehrard Lennman Svartnö.

 

 

 

2. Den andra schottisen i inlägget är en välkänd schottis som det finns en text till: “Johansson hör du gökarna…..”. Låten kallas för “Roslagsvår”

Schottis efter Pel Pers-Jan Svartnö 2

I första reprisen återfinns i Hugo Alfvés “Roslagsvår” och i baletten “Den förlorade sonen1957” Upptecknad i Harängen på Eknö 1894 av Hugo Alfvén.

Så här spelar Jan-Anders Andersson och Staffan Berg låten på sin sista CD “Danslåtar med knäjuck”. Låten har då tre repriser och spelas enl. följande: AA,BB,A,CC,A = 1x på Ljudfilen spelar jag låten på säckpipa och fiol.

 

Roslagsvår text

Johansson, hör du gökarna? Johansson, häng med i krökarna! Johansson, ser du lökar? Se hur alla björkar slagit ut! Johansson, hör du strängarna? Johansson, var med i svängarna! Johansson, ser du ängarna? Häggen doftar redan vid vår knut! Skynda dig, skynda dig, skogen kläder sig. Alla fåglar kvittrar, alla fjärdar glittrar. Skynda dig, skynda dig, marken gläder sig. Öppna dina sinnen, allt vad du förmår! Skynda dig, skynda dig, doften sprider sig. Alla blommor knoppas, alla flickor hoppas. Skynda dig, skynda dig, jorden vrider sig, flyktig är vår korta Roslagsvår. Johansson, ser du båkarna? Johansson, kom rör på påkarna! Johansson, hör du stråkarna? Kort är våren, snart så är den slut

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.