Gammaldansgänget samlades alla 5 hos Cecilia till ett heldags rep

Så var det dags att träffas alla fem i Gammaldansgänget. Staffan Berg hade startat tidigt på morgonen ifrån Furusund där han numera bor. Det var första och sista repet med Staffan innan vi träffas allihopa igen i Ransäter. Jag och Staffan kommer att träffas och repa bara Staffan och jag när jag bosätter mig på Väddö/Tomta för denna sommarsäsong. Staffan och jag träffas också i Roslagens spelmanslag.

Vi har nu en gedigen låtlista inför Ransätersstämman. Jag tror att vi kommer att få spela 2- 3 gånger till dans på olika logar och 30 minuters spelpass. Vi kommer att få gratis inträde och matbiljetter, så det känns riktigt bra att känna att vi bidrar till musiken på stämman. Cissi bjöd på fika när vi samlades och sen lunch och fika igen lite senare innan dagen avrundades vi 21:30-tiden. Vi spikade gruppens namn “Emigrantkapellet”. Programkomittén i Ransäter ville att vi skulle finnas med i programbladet. Det är ju kul, så får vi lite reklam också. Vi tog bilder som  skulle vara med i programbladet.

Emigrantkapellet

Ulf Karlsson Fiol, Säckpipa
Jan-Anders Andersson Durspel
Cecilia Bremer Fiol, Sång
Staffan Berg Durspel, Fiol
Pehr Falkenström Fiol, Nyckelharpa

Program information om “Emigrantkapellet”
Dessa spelmän har det gemensamma att ha flyttat ut, emigrerat från Värmland
och bosatt sig österut. Men har också det gemensamma att ha varit trogna
besökare och spelat nästan varje år på Ransäterstämman sen starten 1971. För
Ulf och Pehr tändes glöden för folkmusik på låtkursen för ungdomar i Ransäter.
Alla har hängivet prioriterat spelet till dans. Fyra av fem är riksspelmän och
fyra av fem bor i Närke
Jan-Anders och Staffan har som duo på durspel, belönats med stora
samspelsmedaljen. Cicci och Jan-Anders har mötts i gruppen ”Bäsksöta”. Ulf
och Pehr har spelat värmlands och närkelåtar ihop i olika konstellationer sedan
80-talet. Nu bildar vi tillsammans gruppen ”Emigrantkapellet” med tonvikt på den värmländska och närkingska dansmusiken. Namnet ska syfta och betona hur mycket den värmländska folkmusiken betytt för oss. Den är vårat ursprung!

Mycket spel och snack blev det under dagen. Alla ser fram emot att få åka till Ransäter och spela i sommar. Nu är det enskild övning som gäller för att lära sig alla låtar och för min del stämmor till låtarna. Jan-anders, Cissi, Ulf och Pehr samlas den 26/3 hemma hos Pehr i Svinnersta för ett rep innan jag och Kerstin drar till Roslagen. Troligt vi kommer vi att träffas i V 16 när jag är hemma i Örebro igen för att gå till tandläkaren och skifta till sommar däck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.