Skivinspelning med gamla MA 1 – gänget

Lördagen den 13/4 fick jag ett samtal ifrån Olof Eriksson från MA 1 gänget som jag var med och spelade i några år. Hoppade av MA 1 p.g.a. hälsoskäl. Olof har drivit MA 1 projektet på sitt vis genom att revidera de gamla notskrifterna samt teckna ner alla noterna. MA 1 Pehr Andersson 1731. Sen har Olof under en två års period haft 10 konserter i Närke där han spelat dessa gamla låtar  runt om i Närke. Jag var aldrig inblandad i konserterna.

Men nu var det dags att spela in en CD. Så jag spelar säckpipa så jag fick förfrågan om jag kunde vara med och spela på två låtar i skivan. Det var länge sedan jag spelade dessa låtar mebn jag tackade snabbt ja. Jag skulle spela Pollonäs låt nr. 93 “Hönan”. och en Menuett låt nr. 103. Jag har ju tidigare plockat fram dessa låtar som är möjliga att spela på den svenska säckpipan. men jag behövde öva in dem och lära mig arret som de idag spelar.

 

 

 

 

Pollonäs låt nr 93 “Hönan” Per Andersson MA1

Fredagen den 19/4-2024 i Svinnersta Kapell hemma hos Pehr Falkenström och Helene skulle det riggas upp en studio. De tre första låtarna skulle spela in på fredags kvällen. När de tre vara klara så hade gruppen sen kvar 21 låtar till som skulle spela in under lördagen och söndagen. Men jag var klar efter fredagen. Det skivbolag som skivan spelas in på är “Naxos”. Ett känt skivmärke när det gäller klassisk musik. På fredagen var vi 8 personer som skulle vara med på inspelningen på min säckpipa. Det var fioler 3 st Anna Hesselbom, Alf Ekblad och Olle Linder, en moraharpa Pehr Falkenström, 1 stråkharpa Olof Eriksson, 1 flöjt Helene Never, 1 nyckelharpa Ulla Wängdal, 1 Mandola Göran Fredriksson och så jag på en svensk säckpipa. Olof E spelade också fiol på en låt till säckpipan.

Vi träffades vid 17:00 tiden för att stämma upp, öva lite innan inspelning och så fylla på med energi – FIKA!! Alla hade med sig något till fikat, Det var både långsamma och snabba kallorier på fikaborde i köket – så vi överlevde kvällen.

Sen var det dags att göra sig klar för skarpt läge! REC ! Första låten blev “Hönan”. Jag var väl förberedd så det var bara att släppa tanken på stundens allvar och ha kul. Det är alltid min inställning när jag ska stå på scenen själv eller i grupp. Jag hade skrivit av arret på låtarna så jag visste vad som hände och var jag skulle komma in. Jag hade själv hittat på lite olika saker när låten gick i D-moll. Så i slutet av andra reprisen så kom jag insmygandes med säckpipan i D-moll innan låten gick över i A-moll, favorit tonarten när det gäller svensk säckpipa! Första låten tog lite lång tid med många omtagningar av låten och delar av låten. Ljudtecknickern fick mycket låt material att gå igenom och sen klippa och klistra ihop i ljudbilden. Det blir nog bra!

Andra låten Menuett låt nr 103 Per Andersson MA1. Denna låt har jag inte inspelat på det sättet som MA!-gruppen spelar den på idag.

Menuetten gick snabbare att spela in! Jag tror att nervositeten på andra låten hade släppt lite hos de flesta då.  jag fick med alla mina extra utsvävningar jag gör i låten både i D-dur och A-dur. Olof ville inte att jag skulle ha med mina extra saker som han bett mig fixa. Men jag tänkte – jag gör dem ändå tycker Olof att de stör så får han säga till så får vi ta om. Idé gick igenom så jag smög in med min säckpipa i slutet av d-dur varvet och gjorde det jag trodde på. Sen var jag klar med det jag skulle göra. Vi fikade och tog det lugnt efter 2 låtar. Sen skulle resten av gänget i MA1 spela en låt till innan vi gav oss för denna fredagskvällen. Jag satt mig ner och skrev min blogg när jag besökte Per Saxholm i onsdags den 17/4.

Jag han precis klart när de andra var klara med den tredje låten för kvällen. Plocka ihop oss fika och sen åkte jag Olle och Olof hem till Örebro. det blev inte så sen för jag var hemma igen efter 22:00. Så jag hoppas att de hinner spela in de 21 låtar som är kvar under lördagen och söndagen. Jag får höra av mig till Pehr på måndag och höra hur det gick för dem. Roligt att vara med lite igen i MA1-gruppen! Har saknat den. Det är ett tecken på att jag nu mår bättre och orkar finnas med i MA1-sammanhanget igen efter en tids frånvaro.

 

1:a bilden. Olof i köket där också all datautrustning för inspelningen fanns.

2. Olof ger oss förutsättningarna inför inspelningen. Från vänster Ulla Wängdal, Pehr Falkenström, Olof Eriksson och Göran Fredriksson.

3. Ljudteknikern som jag glömt namnet på, Göran Fredriksson och Olle Linder

4. Mina körscheman på de två låtar jag ska vara med på.

5.  Olle Linder, Alf Ekblad, Anna Hesselbom och jag Ulf. i närbild.

6. Olle Linder, Alf Ekblad, Anna Hesselbom och Helen Never.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.