Genrep med Häverödals spelmän inför konsert 27/4-2024 i Grisslehamn

Inför resan till Väddö/Tomta

Jag slapp att träffa läkare för mitt nyförvärvade ljumskbrock den 3/4-2024. Ska få en läkartid så småningom. Jag var fullbokad denna V 17 så det kändes bra att få fara ut till Väddö och spela med mina spelkompisar i Roslagen. Jag kunde efter att jag satt på sommardäcken på måndags förmiddagen åka till Väddö/Tomta runt lunch för att sen var med på genrepet med Häverödals Spelmän måndagen den 22/4 kl. 18:30.

Svarta Rudolfs barnbarn Per Ljungström

Jag fick skjuts utav Per Ljungström (bild till vänster) vid 18:00-tiden. Han kommer ifrån Grisslehamn och hämtar upp mig så samåker vi till Hallstavik. Per är barnbarn till “Svarta Rudolf” och han bor idag i det hus i Grisslehamn som “Svarta Rudolf bodde i. Svarta Rudolf är en låt som Evert Taube skrivit och handlar om hur Svarta Rudolf dansar på en dansbana i Grisslehamn. Evert Taube var förlovad ett tag med Albert Engström dotter Malin. Så Svarta Rudolf han har existerat på riktigt. Häftigt tycker jag att komma närmre historien i bygden i Grisslehamn på Norra Väddö.

Genrep Häverödals Spelmän

Vi körde igenom programmet som Gunnar Persson (bild till höger) satt ihop. Ca 25 minuter prat av Gunnar och 28 minuter musik blir nog en timmes konsert. Konserten ska vara i Grisslehamns kapell lördagen den 27/4-2024 kl 16 – 17. Det brukar bli fullt i Kapellet när det blir berättar kvällar. Gunnar ska berätta om de spelmän som fins här i norra delen av Roslagen Singö, Väddö, Trästa m.m. Ska bli spännande att få höra Gunna berätta. Vi andra spelar och håller ställningarna mellan musiken och pratet. När vi var klara så stannade jag och Per samt Gunnar kvar en stund. Föreningen Häverödals dsansare hade köpt in en ny ljudanläggning som skulle provmoteras. Så jag fick förtroendet att vara med och meka ihop anläggningen. Vi fick ljud i anläggningen! Så ingen stress för det. Vi ska samlas 13.30 i Kapellet, stämma plocka ihop ljudanläggningen och fika lite innan konserten börjar.

Ska bli kul att få vara med på en lite mera offentlig konsert med Häverödals Spelmän.

Bild nedan: Malin Engström och Evert Taube  som förlovade sig i Smögen 1917.

Svarta Rudolf

Till Albert Engström av Evert Taube

Se, svarta Rudolf dansar
och böjer sin nacke och ler.
Han tänker på stormande nätter
i Amsterdams glädjekvarter.
Han drömmer om flickornas kransar
och svävande bruna ben
på stranden av blåa slätter
vid Samoamånens sken.

Han böjer sin nacke och blundar
i flygande roslagsvals.
Så höll han i smäktande lundar.
sin arm kring chilenskans hals;
så böjde han krullig hjässa
en afton i negerbyn
mot trettonårig prinsessa
med eldsken på ebenholtshyn.

Så dansa de svajiga karlar
på Malagas vinstänkta redd.
Den vitröda tösen bävar,
bedårad, förlorad, förledd.
Hon ler i den väldiges nävar
åt allt vad han tog och gav,
hon suckar och vinden svarar
från Ålands jäsande hav.

YouTube-klipp med en ung Evert Taub som sjunger och spelar sin låt “Svarta Rudolf”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.