Emigrant Kapellet spelade till dans i Svinnersta Kapell

Många planer var det innan jag bestämde mig för att samåka med Jan-Anders och Sten Lindstrand ner till Svinnersta kapell där delar av Emigrant Kapellet skulle göra sin premiär spelning till dans. från början hade jag tänkt ligga över hos Pehr och Helene i Svinnersta så Pehr jag och Bosse Jansson skulle kunna repa lite tillsammans innan Bosse o hans fru Eva drog vidare mot Karlstad. Bosse, Pehr Falkenström och jag ska spela i Ransäter 2024 6-9 Juni. Jag ställde in övernattningen p.g.a. att jag har en post-covidsymptom kvar efter min covid-19 från i slutet av januari 2024. Yrsel och hjärntrötthet är en vardag för mig efter att det konstaterats att jag haft covid-19 nu tre år i rad 2022,2023 o 2024. Jag vill bara sova och får kämpa mig igenom dagarna. Sover middag 1- 2 timmar om dagen just nu. 2023 tog det 8 månader innan yrseln och hjärntröttheten försvann. Det kändes skönt att få skjuts av Jan-Anders ner till Svinnersta.

Jag åkte ut till Jan-Anders som bor i Latorp. Där hade Jan-Anders fru Magda haft en utställning under Tysslingedagen. Så vi fick lite förfriskningar och lite godis innan vi åkte iväg. Jag hade aldrig träffat Sten på detta sättet och det var väldigt roligt att prata med Sten på i bilen. Vi kom precis i tid. Parkeringen som Pehr gjort i ordning var nästan full så det innebar att det var fullt hus i Kapellet. Kul att träffa en massa spel och danskompisar nere i Svinnertsa kapell.

Bild nedan “Tröstlösa Kapell” från vänster: Anders Borehed, Åsa Borehed och Magnus Börjesson.

Det hade ställts iordning med scenen och stolar med belysning och ljudanläggning innan dagens konsert skulle börja kl. 19:00 med Tröstlösa Kapell förstärkt med Andreas Svensson. Dagens konsert skulle bli musik från notsamlingen från Norrberga, Glanshammar. Spännande att höra ett urval av dessa låtar. Många påminde eller var varianter på låtar som jag spelat. men frågan slog mig – Vilken låt är den första varianten? Trevligt presenterat av Magnus Börjesson. konserten avslutades ca. kvart i åtta.

Bild nedan: “Emigrant Kapellet” Jan-Anders, Pehr, Cissi, Ulf och Staffan när vi är fullt i kapellet.

Klocka 20:00 drog dansen igång! Spellistan som redan var fulltecknad fram till 24:00 gav dansarna ingen ro.Varje spelpass var 30 minuter och Emigrant kapellet hade fått en tidig tid att spela från 20:30 – 21:00. Vi var tre st från Emigrant kapellet som spelade denna kvällen.  Staffan Berg som bor i Furusund och Cecilia Bremer som bor vid Vintrosa kyrka hade fått förhinder. Så det blev Pehr Falkenström fiol nyckelharpa, Jan-Anders Andersson på tvåradigt durspel och jag Ulf fiol o säckpipa som skulle gen-repa innan Ransätersstämman 2024 6 – 9 juni. Emigrant Kapellet som har som mål att spela gammaldans till dans. Annars är huvudsaken i vårt spel att spela polskor till dans. Men det är kul att prova på något nytt som att t.ex. spela hambo. Det är inte ofta jag gjort. Det var första gången vi spelade ordentligt tillsammans med säckpipan. Vi började med fyra låtar där jag Ulf spelade säckpipa till. Durspel. Säckpipa och fiol är inte så vanligt att höra spela ihop! Men det lät riktigt bra! Kommer att bli ännu bättre när Jan-Anders kommer att ta med sig sitt oktav-durspel som ligger en oktav lägre än det Jan-Anders spelade på denna kvällen.  Låtarna vi spelade till dans med säckpipan var:

Vals “Ljuvliga valsen” komponerad av Ulf Karlsson

Hins polska efter Erik August Sellin Tysslinge

Schottis “Är du galen Gut” Värmländsk schottis

Polska från Norra Finnskoga

Sen fortsatte vi med några låtar som jag vet att jag dansat till på 70-talet med Ransäterspôjkera. Jag dansade väldigt mycket gammaldans till dessa spelmän i Ransäterspôjkera. De låtar Ransäterspôjkera spelade var gamla spelmanslåtar i från folkmusiktraditionen bl.a. i från Värmland. Nedan kommer ett exempel hur gruppen “Ransäterspôjkera” kunde låta. I länken nedan spelar de en hambo” Roines hambo”  som jag lärt mig från Ransäterspôjkera och som var en av de många låtar som fastnade i mitt huvud när jag dansade till Ransäterspôjkera.

Vi spelade också Roines hambo, en polkett efter Per-Erik Olsson Hidinge, Svennings schottis i från Svinnersta, en polkett efter Per-Erik Olsson Hidinge, Vals “Vals till en vän”av OPtorgs Kajsa. sen var vår tid till enda. Det finns lite att tänka på när vi står på scenen. Jag och Jan-Anders kan inte stå bredvid varann för Jan-Anders hör inte de andra i gänget framför allt när jag spelar säckpipa. bra att vi kom på det när vi spelade denna kväll. Kan bli annorlunda i Ransäter om vi kommer att ha medhörning på scenen.

Sen tog jag det lugn ett tag och pratade med folk. alla som jag pratade med undrade varför jag var hemma i Örebro. Sjuk hustru och överansträngd vänster tumme på mig. Vi behövde uppsöka sjukvården hemma blev mitt svar. Men vi kommer att slå ner våra pålar på Väddö/Tomta så fort Kerstin blir bra.

Bild nedan är från i oktober 2018 när vi tre Bosse, Ulf och Pehr spelade i Svinnersta kapell. det var betydligt mycket mer folk i kapellet den 9/5-2024 när vi spelade från scenen i kapellet.

Lite senare på kvällen var det dags att ladda om för ett nytt danspass. Det var Pehr, Bosse Jansson och jag som skulle spela Värmlandspolskor. Det är nog första gången överhuvudtaget vi tre spelar till dans vi tre. Vi har känt varandra från 1978. Men det har av olika orsaker aldrig blivit av att spela tillsammans. Pehr och jag har däremot spelat väldigt mycket under årens-lopp och gjort massor med turnéer, dansspelningar m.m. från i mitten av 1980-talet. Nu har vi tre gamla kompisar bestämt oss för att en gång för alla bestämt att vi ska spela till dans på norra logen i Ransäter 2024 6-9 juni. Bosse som jobbar som volontär på Ransätersstämman ska fixa en speltid på norra logen. Så det passade perfekt att kunna göra ett genrep innan Ransätersstämman dra igång. Vi spelar polskor schottisar, valser i huvudsak. Det är det dansarna vill ha på norra logen i Ransäter. Pehr är den givna personen att hålla i första stämman. Bosse och jag kommer att variera mellan första och andra stämman när vi spelar.  Att spela tillsammans på denna trio gick kanonbra!  Vi varierade polskor från Värmland och travare från Närke. Två nykomponerade låtar som Bosse har snickrat ihop och som jag och Pehr fått lära oss. En vals “Grannvalsen” och en schottis “I väntan på julefrid” av Bo Jansson. Det var bra tryck i spelet så jag hoppas vi kan göra likadant i Ransäter. För detta var genrepet vi fick.

Kvällen avlöstes med spelmän som spelade till de dansare som nu börjar glesa ur lite. Men de som var där och dansade och spelade gasade på ordentligt. Ute i köket har det jammats efter konserten. Det fanns fika att köpa i köket till självkostnadspris. Jag hade missat att det fanns fika att köpa så jag hade gjort egna mackor och Smoothie. Kl. närmade sig 24:00 och det var dags att börja åka hem. Så vi tre tackade för oss och styrde kosan mot Latorp och Örebro. När du kommer hem så är huvudet fullt av intryck så jag kom i säng vid halv tre tre tiden. Så det var klokt av mig att inte sova över för när vi lämnade Svinnersta kapell så var det fullt ös i kapellet. Tack till Pehr och Helene som annordnar dessa spel och dansträffar i sit kapell. Ser fram emot nästa tillställning. Nu i övermorgon bär det av till Roslagen och Väddö/Tomta. Kerstin har piggat på sig och fått orken tillbaks igen. Så nu är det bara jag och min sega hjärna kvar att ta hand om och förstås mitt ljumskbrock som så småningom måste opereras. Ska på bedömning den 16/5-2024 i Örebro. Godnatt!!

Nedan ett låtexempel på vad för slags Värmländska polskor vi spelar. Polsk efter Carl Johan Björklund Johan Lind. Här spelar jag polska utifrån ett önskle mål att ha med låten på en begravning. Det är annars en fullgas polska i från Klarälvdalen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.