Spelat på en begravning i Häverödals kyrka

Idag har det hänt många saker. På morgonen hade jag en tid inne på en verkstad i Norrtälje. De skulle fixa så att handbromsen skulle fungera, fick en tvåa i besiktningen i september. Fick hyra en bil för att ta mig hem till Väddö Tomta. Men jag hann vara hemma en timme sen fick jag ett sms att bilen var klar 10:10. Så det blev bråttom in till verkstaden för att hämta bilen innan 11:00 då verkstaden hade lunch. Hem och äta lunch och sen iväg till Häverödals kyrka där jag skulle tillsammans med Häverö spelmän spela på en begravning.

 

 

Det var en medlem i folkdans-föreningen som hastigt hade avlidit under hösten. Häverö spelmän ligger som en sektion i folkdansföreningen och hjälper till att spela på träningar och till uppvisningar. Häverö spelmän tränar varje måndag inne i Hallstavik. Så det var ju självklart att Häverö spelmän skulle stå för musiken.

Vi skulle spela tre låtar under själva begravningen. Vi började med Gåsvikarns gånglåt spelas i G-dur (vanligtvis spelas den i D-dur). Fortsatte sen med Häverö brudmarsch och avslutade med I ensamheten av Fridolf Jansson (Mosse Fridolf) Singö.

 

 

När begravningen var klar slapp jag åka in till Norrtälje å hämta bilen. Så istället fick jag hänga med på begravningskaffet. Det var inte helt fel. Alltid trevligt att träffa alla efter själva begravningen. Vi spelmän fick ett eget bord i församlingshuset intill Häverödals kyrka. Det bjöds på smörgåstårta dricka och kaffe och tårta. Mätt är väldet det ord som jag ska använda efter fikat. Det var jättetrevlig att sitta och prata med Häverö spelmän i lugn o ro. efter begravningen. Det gör jag gärna om igen.

På bilden till vänster så är det fina målningar i taket som jag fastnade för. Till vänster spelar någon på en moraharpa o till höger någon annan på ett?? Får prata med Gunnar Persson han vet vad denna person spelar för ngt. Målaren är från 14.00-talet och heter Albert Piktor Målare och är känd för alla sina fina målningar i kyrkor i Sverige och på Åland(Kökar).

 

 

 

 

 

 

 

Hittade ett YouTub-klipp på låten vi spelade “I ensamheten” av Mosse Fridolf Singö. Spelmännen som spelar kallar sig för MollSkinn och är spelmän som idag är med i Roslagens spelmanslag.Birger Björnerstedt nyckelharpa, Lars Pettersson nyckelharpa, Lena Sjölander gitarr och Åke Pettersson bas.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.