Besökt Thore Nilsson trad.bärare av folkmusik från Karlskoga och Bjurtjärn

Onsdagen den 18 oktober 09:30 åkte Göran Svärd och jag ner till Thore Nilsson i Murums Påarp i Västergötland.

Göran skulle göra ett reportage till ÖLFM:s medlemstidning “Stämning”. Thore Nilsson är traditionsbärare av  folkmusik från Karlskoga och Bjurtjärn. Syftet med resan var att reda upp i Nilssonska släktträdet vem som är släkt med vem och med vem man spelade med. Jag och Anders Norudde hade inte riktigt fixat det utifrån Per Saxholms info vi fått när vi spelat in Per Saxholm.

Bild till höger är Thore och med fru Eivor.

 

 

 

 

 

Bilden till vänster är Helge och Thores pappa Emil Nilsson

Resan tog tre timmar. Thore Nilsson 88 år hade för några dagar sedan opererat ena handen p.g.a. stickningar i handen. Men dagen till ära så slet Thore av sig bandaget och spelade på sitt dragspel för oss. Thore har varit en virtuos dragspelare och deltagit i många dragspelstävlingar. Det han var mest stolt över var när han 1960 blev Svenskmästare på dragspel. Så det var många bucklor som vi fick se under dagen. Thore är fortfarande idag väl anlitad spelman/musiker runt om i trakten där han bor. Thore spelar också tillsammans med Mona Rosell som också hon är ifrån Karlskoga. Mona är klassiskt skolad på fiol och sen sjunger hon opera. Mer om Mona kan ni läsa om på Monas hemsida. Thore och Mona bruka göra olika konserter bl.a. spelar de låtar efter Karl Nilsson och ibland är Thores son Johan Nilsson med och spelar på sin klarinett.

 

Finns mycket att säga om denna resa, men jag ska tagga artikeln som kommer nu i höst 2023. Jag pratade med Thore om att komma ner igen till honom men då tillsammans med Per Saxholm och Anders Norudde. Det var Thore med på. jag ska ta kontakt med Per S så får Thore och Per göra upp en tidpunkt till våren 2024.

Bild till höger Thore och jag spelar en brudvals efter Karl Nilsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.