22 oktober Konsert i Karlskoga Anders och Ulf

Så var det dags för en konsert igen! Denna gång tillsammans med Anders Norudde. Det var länge sedan vi gjorde något ihop bara Anders och jag. Vi skulle ha en konsert och lite låtutlärning på en spelträff som ÖLFM har bjudit in till. Värmlands spelmansförbund var också inbjudna. Tid och plats i Karlskoga Folkhögskola kl. 15:00 – ca 20:00. Ett 20-tal kom och deltog i spelträffen. Vi började med att spela tillsammans, därefter startade Anders och min konsert på ca 30 min. Tanken var att Per Saxholm skulle kommit och pratat och spela  Karlskogalåtar, men han fick förhinder.

 

Bilden till höger spelar Karl Nilsson på sin fiol.

Vi spelade tre låtar under konserten efter Karl Nilsson

 

 

 

 

Låtlista Jag tolkar musikexemplen nedan i låtlistan utom i låt 4:a Ulf o Anders och låt nr. 9 Anders och Per Saxholm.

1. Polska efter Ol Persa i Bovika “Metbäcken efter Karl Nilsson

2. Polska efter Moss Erker Kväggeshyttan

3. Schottis efter Uno Erhage Stôlphagspôjkera

4. Travare När Jöns å Hôcha-Lisa satt på sjôen å meta Lax, Ulf och Anders Norudde spelar låten.

5. Polska efter Erik Tellgren “Vräken Östervik Kosia i Karlskoga

6. Vals efter Tavel-Josef “Den rätte” Kedjeåsen nr. 1

7. Hambopolska efter Glysen Edvin Hammerbäck Kedjåsen

8. Polska “Dansa kronan av bruden” efter Karl Nilsson i D-dur

9. Polska efter Karl Ekengren Kedjeåsen Hôrsasgöken, Anders Norudde och Per Saxholm spelar.

10. Polska efter Karl Nilsson i G-dur

 

Tyvärr så hade varken jag eller Anders riktigt hunnit att förbereda oss som vi skulle vilja, Både Anders och jag har haft mycket för oss innan konserten. Pratet mellan låtarna fick vi köra på lite rutin. Efter konserten så verkade alla vara nöjda med det vi gjorde så vi var glada för det Anders och jag!

Sen var det dags för fika! Det fans gott om smörgåsar till alla eftersom ÖLFM hade planerat för att det skulle komma ett 70-tal personer. Men vi som kom hade det bra för vi fick äta så mycket smörgås vi orkade!

Efter fikat så var det dags att lära ut lite Karlskoga låtar. Anders började lära ut en Travare i från Hållsjön i Kedjeåsen – “När Jöns å Hôrsa Lisa satt på sjôen å meta lax”. Det var då jag insåg att jag inte kunde låten som Anders spelar den. Nu kan jag låten. Så är det! När vi var klara med den låten ville alla att vi skulle lära ut en till låt, Anders tyckte att jag skulle lära ut den vilket jag skulle kunnat gjort. Men jag blev nervös för jag insåg att jag inte hade den låt heller ordentligt. Anders fick lära ut den låten också. Så är det när vi inte hunnit förbereda oss ordentligt. Men förmodligen är det bara vi själva som känner att vi kunnat varit bättre förberedda.

Jag fick i uppdrag av styrelsen i ÖLFM att prata med någon i Karlskoga som kunde tänka sig stå ansvarig för denna spelträff nästa år. Jag pratade med Thomas Sönnerstam som är en driven dansare i Karlskoga Bygdegille. Han tyckte det var en helt relevant fråga och skulle ta upp det med styrelsen i Karlskoga Bygdegille.

Bild till vänster: Thore Nilsson och jag spelar hemma hos Thore i Påarp.

Kort sagt så var det en mycket trevlig och avslappnad spelträff i Karlskoga FHS lokaler. Det finns gott om plats att bjuda in dansare till spelträffen. Vi får se vad som händer – men jag hoppas att denna tradition som nu tas upp igen kommer att fortsätta i Karlskoga även nästa år. Då har jag lovat att vi kan bjuda in Thore Nilsson med sonen Johan och att dessa två traditionsbärare skulle kunna berätta om den folkmusik de spelar. Det kommer att bli en kanon grej!!

 

 

 

Jag spelar en polska ifrån Karlskoga efter Karl Nilsson “Dansa kronan av bruden”.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamskydd: Skriv in dessa siffror i rutan under *Tiden har gått ut. Försök igen.